V Súdánu pátým dnem hoří protivládní protesty. Podle opozice si vyžádaly přes dvě desítky obětí

ČTK

ekb

Demonstrace v Súdánu, které ve středu odstartovalo rozhodnutí vlády o zvýšení cen, vedou k násilným střetům mezi státními bezpečnostními složkami a protestujícími. Podle opozice a místních médií bylo při protestech přes 20 lidí zabito. Úřady to popírají. Nepokoje se mezitím šíří do dalších měst a nabírají na intenzitě.

Zprávy o demonstrantech se střelnými zraněními potvrzuje i místní skupina nezávislých lékařů, podle kterých někteří na následky v nemocnicích zemřeli. Súdánští doktoři se proto rozhodli veřejně se do protestů zapojit, píše britská BBC. Bouřlivé demonstrace se mezitím šíří do dalších oblastí.

Nepokoje propukly ve středu ve městě Atbara, následně se rozšířily i do dalších měst včetně metropole Chartúmu. Při demonstraci ve městě Atbara policie podle Reuters použila proti davu slzný plyn. Nespokojenci ještě předtím zapálili pneumatiky automobilu a místní sídlo vládní strany. Úřady v reakci na protesty vyhlásily ve městě výjimečný stav a zákaz nočního vycházení.

Situace se znovu vyhrotila během včerejška, kdy súdánské úřady v souvislosti s protivládními protesty pozatýkaly 14 vedoucích představitelů opoziční koalice. Mezi zadrženými je podle mluvčího i 85letý Farúk abú Isá, vůdce hnutí Síly národní shody, které je jedním ze dvou hlavních opozičních uskupení v zemi. Policisté si pro něj došli po skončení opozičního mítinku v hlavním městě Chartúmu.

sinfin.digital