Japonsko se rozhodlo obnovit komerční lov velryb. Vystoupí kvůli tomu z velrybářské komise

ČTK

luš

Japonsko se rozhodlo vystoupit z Mezinárodní velrybářské komise (IWC), aby mohlo obnovit komerční lov velryb. Dnes to oznámil hlavní tajemník japonské vlády Jošihide Suga. Lov pro komerční účely má opět začít v červenci a bude prý omezen jen na výsostné vody Japonska a výlučnou ekonomickou zónu u pobřeží. Krok Tokia vyvolal kritiku ochranářských sdružení, ale také Austrálie či Nového Zélandu, napsala agentura Reuters.

Spekulace o japonském odchodu z IWC se v médiích objevily už minulý týden. Mezinárodní komise v roce 1986 kvůli tenčícím se stavům velryb uvalila na jejich komerční lov moratorium. Japonsko v následujícím roce přešlo na "lov pro vědecký výzkum", avšak opakovaně uvádělo, že jeho cílem je obnovení lovu komerčního. Podle Tokia se stavy velryb zvýšily natolik, že to je možné, IWC ale žádosti Japonců odmítá. Naposledy tak učinila při svém zasedání v září.

"Od července 2019, poté, co vystoupení (z IWC) nabude 30. června platnost, bude Japonsko provádět komerční velrybářství v rámci svých teritoriálních vod a své výlučné ekonomické zóny a přestane odchytávat velryby v Antarktickém oceánu," citoval Reuters z prohlášení vládního tajemníka Sugy.

ANALÝZA: Vzlety a pády Vladimira Putina. Co se letos ruskému prezidentovi ne/povedlo?

sinfin.digital