Trump se poprvé vydal do válečné zóny, s manželkou nečekaně navštívil vojáky v Iráku

ČTK

luš

Americký prezident Donald Trump s manželkou Melanií dnes nečekaně přiletěli do Iráku, aby poděkovali americkým vojákům, kteří tam slouží. Podle agentury AP jde o vůbec první Trumpovu návštěvu válečné zóny coby amerického prezidenta. Během návštěvy Iráku Trump znovu obhajoval své rozhodnutí o stažení amerických vojáků ze Sýrie. 

Jak uvedl Bílý dům ve svém prohlášení, prezidentský pár odcestoval na neohlášenou návštěvu „pozdě během vánoční noci“, aby poděkoval vojákům za „jejich službu, úspěch a oběti“. Podle agentury Reuters Trump během cesty řekl, že stažení vojáků z Iráku nemá v plánu. Tamní základna by totiž podle něj mohla být stále použita v případě, že bude třeba něco podniknout v Sýrii. Pokud to bude potřeba, Američané mohou na Islámský stát zaútočit „tak rychle a tak tvrdě“, že „nebudou vědět, co se sakra děje“, řekl Trump novinářům.

Odchod amerických sil ze Sýrie oznámil prezident minulý týden ve středu s odůvodněním, že Islámský stát je tam už poražen. V reakci na toto rozhodnutí rezignoval ministr obrany James Mattis. Trumpův krok šokoval i některé americké zákonodárce a spojence. Mnozí ho označili za zradu syrských Kurdů. Francie v reakci na Trumpovo rozhodnutí uvedla, že hodlá v Sýrii vojensky působit i nadále a že Islámský stát byl sice oslaben, ale že je v Sýrii stále přítomen.

ANALÝZA: Vzlety a pády Vladimira Putina. Co se letos ruskému prezidentovi ne/povedlo?

sinfin.digital