Babiš má následovníka. "Nikdy neodstoupím!" vyhrožuje Netanjahu. Komentář P. Novotného

Pavel Novotný

Mezi premiéry donedávna plně demokratických zemí se šíří zvláštní choroba. Nabývají pocitu, že stojí nad zákonem. A také nad donedávna platnými, jakkoli nepsanými normami politického chování. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu – podobně jako jeho český kolega – se nechal slyšet, že „nikdy“ neodstoupí. Ani v případě, že bude obžalován v některé z korupčních kauz. Izrael se připravuje na dubnové volby, které má premiérův pravicový Likud šanci vyhrát. Netanjahu tak po vzoru svých populistických kolegů sází na to, že jej takzvaně očistí hlasy voličů.

Benjamin Netanjahu je proslulý tím, si že moci užívá plnými doušky. Média proto v souvislosti s ním píší o nejméně třech korupčních kauzách, ve kterých by mohl být obviněn a stíhán. Izraelský generální prokurátor Avichaj Mandelblit, jsa ze staré školy, proto 20. prosince oznámil, že „co možná nejrychleji“ úspěšného i populárního politika obviní. Dodal k tomu tradiční, v postdemokratických kruzích vysmívanou formuli, podle které bude ve svém konání „veden výhradně důkazy a zákony, ničím a nikým jiným“.

Podle odhadu médií by žalobci mohli být s Netanjahuovými kauzami – či alespoň jednou z nich – hotovi do února, či března příštího roku.

V blízkosti izraelského premiéra vybuchla další korupční kauza, tato je za 2 miliardy dolarů

sinfin.digital