Bývalý Macronův bodyguard se stal lobbistou v Africe. Elysejský palác se od něj distancuje

rok

Alexandre Benalla, bývalý šéf ochranky Emmanuela Macrona, odstartoval svoji aférou pád popularity francouzského prezidenta. Nyní se vyhozený bodyguard vrhnul do diplomacie a setkává se s africkými vůdci. Francouzi se ptají, kdo jeho cesty platí, a zda mají něco společného s Elysejským palácem.

Když přiletěl 22. prosince Emmanuel Macron do Čadu, čekal ho jeho tamní protějšek Idsiss Déby už na letišti. Na programu jednání měly obě hlavy státu boj proti teroristickým skupinám působících v čadské poušti, zdravotnictví, francouzskou pomoc nebo ženská práva. Kromě toho se ale také bavili o misi 27letého Alexandra Benally, bývalého Macronova bodyguarda, jenž navštívil africkou zemi na začátku prosince.

„Emmanuel Macron dal Idrissu Débymu najevo, že tato osoba nebyla v žádném případě oficiálním prostředníkem,“ citoval list Le Monde stanovisko Elysejského paláce k byznysově-politické cestě svého bývalého zaměstnance. Benalla nyní čelí soudnímu procesu kvůli napadení demonstrantů během provomájových oslav v Paříži, kdy se navíc vydával za policistu. Macron svého spolupracovníka v červenci vyhodil, aféra ho ale provázela celé prázdniny a zahájila prezidentův strmý sestup v žebříčcích popularity.

Afričtí vůdci mají pro rok 2018 velké plány. Překazit je může Čína i občanské války

sinfin.digital