U autobusu s turisty v Egyptě vybuchla bomba. Dva lidé zemřeli, další jsou zranění

luš

V egyptské Gíze poblíž pyramid došlo k bombovému útoku na autobus se čtrnácti vietnamskými turisty. Dva byli zabiti, deset dalších lidí utrpělo zranění, oznámila v pátek agentura AP s odvoláním na egyptského ministra vnitra. Mezi zraněnými jsou dva Egypťané, řidič autobusu a průvodce. Podomácku vyrobená nálož explodovala poblíž zdi u příjezdové silnice vedoucí k nejznámější egyptské turistické atrakci. K útoku se zatím nikdo nepřihlásil.

Egyptské bezpečnostní složky léta bojují proti islamistům na Sinajském poloostrově na severu země. Napětí se znásobilo v roce 2013, když armáda v čele se současným prezidentem Abdal Fattáhem Sísím sesadila tehdejšího prezidenta Muhammada Mursího. Ten byl do úřadu zvolen za Muslimské bratrstvo, které prosazovalo posílení islámu ve společnosti.

Radikálové, vedeni místními skupinami přičleněnými k IS, cílí především na policii a armádu, ale i na křesťanskou menšinu v Egyptě. V posledních dvou letech si útoky na křesťany vyžádaly více než stovku obětí.

Zahraničním turistům se teroristické útoky v poslední době vyhýbaly. K poslednímu útoku na ně došlo podle agentury AP po téměř dvou letech. 

sinfin.digital