EXKLUZIVNĚ: Syrští vojáci u nás budou jen pozorovat, říká předák syrských Kurdů

Pavel Novotný

Syrští Kurdové nemají v plánu předat svoji zemi vojákům režimu Bašára Asada. Pozvali je ale, aby si zde vybudovali pozorovací stanoviště. To se stalo i v Manbidži, kam režimní jednotky dorazily poté, co tento krok zprostředkovali ruští vyjednavači. V exkluzivním rozhovoru pro INFO.CZ to říká lídr syrských Kurdů Sálih Muslim, který turecký útok na svůj region považuje za reálnou hrozbu prý i proto, že Ankara touží po expanzi. Syrští Kurdové podle Muslima nechtějí nezávislost, ale autonomii v decentralizované a demokratické zemi.

Novou kapitolu krvavé války odstartoval turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, když 12. prosince oznámil ofenzívu proti syrských Kurdům. Ta má tentokrát směřovat přímo do srdce jejich historických území. Opravdu ledová sprcha Kurdy zmáčela v okamžiku, co americký prezident Donald Trump záhy po Erdoganově hrozbě ohlásil stažení svých vojáků ze Sýrie. Svět hovoří o zradě: Američané sice v zemi oficiálně podporují kurdské Lidové obranné jednotky (YPG) pouze v boji s extremistickým Islámským státem, je však jasné, že jejich přítomnost brání Turecku v útoku.

Spálí teď Ankara kurdské regiony napadrť? Budou i Západem opuštěné milice YPG nadále bojovat s Islámským státem? Na tyto otázky se INFO.CZ zeptalo Sáliha Muslima, lídra Sjednocené demokratické strany (PYD), kterou lze považovat za politické křídlo milic YPG. Češi si jej znají jako toho muže, který byl v letos v únoru krátce zadržen na tureckou žádost zdejší policií, aby ho Praha posléze nechala odcestovat.

Jak vidíte budoucnost Rojavy, tedy tradičního území syrských Kurdů? Očekáváte dohodu s damašským režimem Bašára Asada?

Jsme neustále připraveni k dialogu se syrskou vládou, pokud tato změní postoj co se politického uspořádání země týče. Mimochodem, v posledních dnech jsme právě s Damaškem jednání vedli. Náš postoj je jasný, žádáme demokratickou a decentralizovanou Sýrii. Pokud se Damašek opravdu odhodlá jít tímto směrem, zůstaneme i do budoucna jednou, navíc silnou zemí. Jednání o osudu Sýrie ovšem stále probíhají, zatím bez konkrétních výsledků.

Tiskové agentury tento pátek s odkazem na syrské zdroje napsaly, že vojáci věrní Damašku převzali město Manbidž, které předtím držely kurdské jednotky. Lze z toho usuzovat, že syrští Kurdové pustí Asadovy vojáky i jinam na své území?

Ne, tak to není. My v tuto chvíli čelíme hrozbě turecké invaze. Ta by pravděpodobně začala právě v oblasti Manbidže. A co se tam reálně stalo? Pozvali jsme jednotky syrské armády věrné Damašku, aby v tomto ohroženém regionu vytvořily vlastní pozorovací stanoviště. Přičemž podobné body by měly syrské jednotky zřídit i na hranici s Tureckem. Což samozřejmě neznamená, že předáváme Rojavu syrským vojákům.

Sýrie (rozložení sil k začátku září 2018)
sinfin.digital