Další rozpačitý rok. Trumpovy úspěchy zastínili mrtví studenti, chaos ve světě i ruská kauza

Adam Kotrbatý

Americký prezident Donald Trump pomalu završuje svůj druhý rok ve funkci. Letopočet s číslem 2019 pravděpodobně začne s vládou, která i kvůli jeho počínání, nemá schválené peníze na svůj provoz. Tzv. „shutdowny“ provázely Trumpa celým rokem. A ani v dalších záležitostech nebyl úspěšný tak, jak by si přál.

Satirický twitterový účet pojmenovaný po někdejší Trumpově pravé ruce Stevu Bannonovi zakončuje řadu svých tweetů s výčtem prezidentova působení posměšným heslem „So Much Winning“ (tak moc vítězství). Odkazuje na Trumpovu rétoriku, která prakticky cokoli, co šéf Bílého domu provede, označuje za velkolepý historický úspěch.

K realitě má ale paradoxně blíže právě onen internetový vtipálek skrývající se za Bannonovo jméno. Trumpovi se sice dlouhodobě daří s pomocí republikánské většiny v Senátu prosazovat do funkcí konzervativní soudce, jinak ale jeho působení budí spíše rozpaky. Ve zkratce a trochu ve stylu falešného Bannona – zeď nestojí, na školách se dál střílí, vyšetřování se rozrůstá a lidé z Bílého domu dál odchází.

Domácí scéna

Vrcholem letošního roku na domácím kolbišti byly listopadové kongresové volby. Ačkoli Trump bude funkci obhajovat až za dva roky, toto hlasování mělo napovědět, jak si u voličů stojí. Vstupoval do něj jako jeden z nejméně populárních prezidentů v historii, ale zároveň si držel vcelku stabilní podporu 40 procent voličů.

Trumpovi republikáni podle očekávání prohráli boj o Sněmovnu reprezentantů, posílili však v Senátu, což je důležité například kvůli potvrzování ministrů nebo zmíněných soudců, ale také pro případný impechment, v němž má Senát rozhodující slovo. O šancích samotného prezidenta ale volby napověděly jen minimum. Síly jsou nadále vyrovnané, a přestože se demokratům podařilo mobilizovat Trumpovy odpůrce, není jasné, jestli se to bude opakovat i v roce 2020.

Prezident však následující dva roky prakticky jistě neprosadí žádnou zásadní legislativu, jelikož mu ji ve Sněmovně zablokuje demokratická většina. Už nyní měl přitom Trump problém se s Kongresem domlouvat, a to jej plně ovládali republikáni. Nadále ale bude moci obměňovat soudy. Mimochodem, tohle je asi jediný velký Trumpův letošní úspěch na domácí scéně. Podařilo se mu prosadit soudce Bretta Kavanaugha do Nejvyššího soudu, čímž tuto zásadní instituci naklonil na stranu konzervativců.

sinfin.digital