Macron se topí v obřím skandále. Jeho bývalý bodyguard ho usvědčil ze lži

ČTK

luš

Bývalý bezpečnostní poradce francouzského prezidenta Alexandre Benalla dnes prohlásil, že i po svém propuštění z Elysejského paláce si pravidelně vyměňoval názory s Emmanuelem Macronem prostřednictvím aplikace Telegram. Důkazy o tom si podle svých slov uschoval ve svém mobilním telefonu. Elysejský palác podle agentury AFP ujišťoval, že neudržuje žádný kontakt s Benallou od jeho propuštění letos v létě poté, co začal být vyšetřován kvůli násilí spáchanému během prvomájové demonstrace v Paříži.

„To bude velice těžké popřít, protože všechna komunikace je v mém mobilním telefonu,“ uvedl Benalla v rozhovoru, který v noci na dnešek zveřejnil zpravodajský server Mediapart. „Vyměňujeme si názory na různá témata. Často je to ve stylu 'jak to vidíš?'. Může se týkat (protestního hnutí) žlutých vest, anebo různých úvah či otázek bezpečnosti,“ poznamenal s tím, že podobně komunikoval se šéfem státu v dobách, kdy býval Macronovým důvěrníkem.

Dodal, že pravidelně komunikuje i s jinými členy prezidentova týmu, a to přinejmenším do nedávného odhalení, že při svých podnikatelských cestách do Afriky používal diplomatický pas. „Spojení se tím přerušilo,“ uvedl. Tvrdil také, že o svých cestách do Afriky, kde se setkal s řadou vedoucích představitelů, informoval prezidenta či jeho okolí.

Brexit, nástup populistů v Itálii či uklidnění migrace. Co se dělo v Evropě v roce 2018?

sinfin.digital