Turecko daruje Kosovu mešitu. Erdogan tak rozšiřuje vliv, může to dopadnout i na vztahy se Srbskem

ČTK

jj

Základní kámen nové mešity v centru Prištiny stojí již šest let, stavba přesto stále nezačala. O zakázku se neúspěšně ucházeli přední architekti v čele se slavnou Britkou Zahou Hadidovou. S řešením nyní přichází Turecko, které Prištině nabízí darem historizující stavbu v osmanském stylu. Stavět se má začít letos na jaře, ale podle britského listu The Guardian nejsou všichni z daru nadšeni. Z historických a politických důvodů.

Drtivá většina obyvatel Kosova i samotného hlavního města Prištiny jsou muslimové. Ve městě přesto dodnes chybí centrální mešita, a to již od dob bývalé Jugoslávie, kdy historické centrum města muselo ustoupit moderní sekulární architektuře.

Když starosta Prištiny před šesti lety pokládal na vybraném místě základní kámen pro novou stavbu, panoval předpoklad, že půjde o stylově vhodné moderní dílo. Návrhy předních současných architektů, včetně nedávno zesnulé britské architektky iráckého původu Zahy Hadidové, ale ve výběrovém řízení neuspěly. Parcela tak dodnes zeje prázdnotou, místo mešity bije návštěvníky do očí nasprejovaný nápis: „Žádnou tureckou mešitu, nebo poteče krev!“

EXKLUZIVNĚ: Syrští vojáci u nás budou jen pozorovat, říká předák syrských Kurdů

sinfin.digital