Macron chce reformovat islám ve Francii. Změna zákona z roku 1905 ale budí velký odpor

Milan Rokos

Mnohé francouzské mešity vznikaly díky penězům z Perského zálivu, další díky dotacím na knihovny nebo učebny. Vláda to nyní chce změnit a více kontrolovat financování církví v zemi. Revize 113 let starého zákona ale budí odpor.

Loňský rok končil ve Francii masivními protesty takzvaných žlutých vest, rok 2019 ale nemusí být o mnoho klidnější. Prezident Emmanuel Macron totiž chystá hned několik reforem, které mohou vyhnat lidi do ulic. Kromě reformy státních institucí, kterou zřejmě pocítí statisíce úředníků, a reformy pojištění v nezaměstnanosti, jež počítá s drastickými škrty pro odbory, vzbuzují vášně i snahy o změnu 113 let starého zákona o odluce církví od státu.

Posledně jmenovaným krokem chce Macron reagovat na očekávání veřejnosti, že se zasadí o větší regulaci muslimské víry v zemi. Mnozí Francouzi ale na druhou stranu považují zákon z roku 1905 za jeden z pilířů republiky a vládní snahy ho upravit striktně odmítají. Petici, která žádá zachování zákona v jeho současné podobě, už na serveru Change.org podepsalo přes 5700 lidí, mezi nimiž figurují představitelé více než 30 organizací, ale i osobnosti z akademické sféry, současní či bývalí politici, vědci i umělci.

Signatáři petice odmítají, že by mohla úprava zákona pomoci ve snaze zabránit financování mešit ze zahraničí, což je jeden z hlavních záměrů vlády. Peníze přicházející ze zemí Perského zálivu přinášejí francouzským muslimům mimo jiné i příklon k méně tolerantním verzím víry, jako je wahhábismus.

Macron chce omezit vliv islámu ve Francii. Chystá se kvůli tomu změnit zákon z roku 1905

sinfin.digital