Saúdové soudí údajné vrahy novináře Chášukdžího. Prokurátor žádá i tresty smrti

ČTK

lup

V Saúdské Arábii začal proces s 11 lidmi podezřelými z vraždy novináře Džamála Chášukdžího. Podle saúdskoarabské státní tiskové agentury SPA prokurátor žádá trest smrti pro pět z těchto osob. Žurnalista byl zavražděn loni v Turecku.

Chášukdží byl původně poradcem a později kritikem saúdskoarabského vedení. Poslední rok života žil v USA a psal pro list The Washington Post. Loni v říjnu byl zavražděn, když si přišel na saúdskoarabský konzulát v Istanbulu vyřídit soukromé doklady. Jeho tělo se dosud nenašlo; v době vraždy byla na konzulátu skupina mužů, která přicestovala ze Saúdské Arábie.

Jako první o vraždě informovalo Turecko, Rijád ji původně popíral. Nakonec ale přiznal, že novinář přišel o život, a ohlásil zadržení několika podezřelých. Otázkou stále zůstává, kdo vraždu nařídil. Turecko i jiné státy se kloní k tomu, že to byl saúdskoarabský korunní princ Muhammad bin Salmán, což ale Rijád popírá.

V dnešní krátké zprávě SPA se uvádí, že saúdskoarabská prokuratura zaslala Turecku žádost o poskytnutí všech důkazů, které se tureckým vyšetřovatelům podařilo získat. "Do tohoto dne odpověď nepřišla, úřad prokurátora na ni čeká," uvádí se ve zprávě. Turecko na to zatím nereagovalo. Původně ale Ankara tvrdila, že se o důkazy s Rijádem dělí.

K soudu se dnes v doprovodu advokátů dostavilo 11 obžalovaných. Jejich právníci požádali o odklad, aby mohli vznesená obvinění prostudovat. Podle SPA soud vyhověl, avšak pevné datum příštího státní nebylo stanoveno.

sinfin.digital