K thajským letoviskům se žene nejhorší tropická bouře za desítky let. Ohrožuje i stovky českých turistů

ČTK

luš

K jižnímu pobřeží Thajska se blíží tropická bouře Pabuk, která má zasáhnout i oblíbená letoviska na ostrovech Pchúket, Saumi či v provincii Krabí. Na místě právě vrcholí turistická sezona, v ohrožení jsou tak nejenom místní, ale také spousta zahraničních návštěvníků, včetně 2500 Čechů. Thajské úřady už evakuovaly desítky tisíc lidí, přerušily trajektovou dopravu a ruší i letecké spoje. České ministerstvo zahraničí vydalo upozornění, aby turisté situaci nepodceňovali.

Podle agentury Reuters by měla bouře, jejíž vítr dosahuje 65 kilometrů za hodinu, udeřit na thajskou pevninu v pátek. Meteorologové uvedli, že husté lijáky, silný vichr a vlny dosahující výšky pěti metrů budou bičovat 16 provincií na jihu Thajska od dneška do soboty.

Thajská letecká společnost Bangkok Airways kvůli blížící se bouři již zastavila lety na ostrov Samui i opačným směrem. Podle thajských médií byly přerušeny rovněž trajektové spoje z tohoto ostrova i na ostrov. V tamních letoviscích tak mohou uváznout stovky turistů, napsala agentura AP.

sinfin.digital