Naše zloba se změní v nenávist, varují „žluté vesty“ Macrona. Znovu se šikují k protestům

Milan Rokos

Na sklonku loňského roku se zdálo, že demonstrace takzvaných žlutých vest ve Francii pomalu utichají. Po nedávném zatčení jednoho z jejich mluvčích v Paříži se ale hnutí opět mobilizuje a chystá na sobotu další protesty. Ve čtvrtek zveřejnily žluté vesty otevřený dopis prezidentu Emmanuelu Macronovi, v němž požadují výrazné snížení daní na výrobky základní potřeby i zavedení referenda z občanské iniciativy.

„Zloba se přemění v nenávist, jestli budete z vašeho piedestalu i nadále považovat obyčejné občany za žebráky a lidi, kteří nejsou ničím,“ píše se v otevřeném dopise francouzskému prezidentovi. Celý jeho text zveřejnilo hnutí žlutých vest ve čtvrtek na facebookové stránce nazvané La France en colère (Rozzlobená Francie), kterou sleduje na 300 tisíc lidí.

Dopis je odpovědí na Macronovo přání k novému roku, v němž se zmínil o těch, kteří se pod záminkou, že mluví hlasem lidu, stávají „mluvčími nenávistného davu“. „Žluté vesty“ v reakci a v nezvykle ostrém tónu požadují zavedení referenda z občanské iniciativy, výrazné snížení daní na produkty základní potřeby a rovněž výrazné snížení platů a benefitů poslanců a vysokých státních úředníků.

Představitelé hnutí, mezi nimiž nechybějí mediáně známí mluvčí, jako je Priscillia Ludoskyová nebo Éric Drouet, se zároveň stavějí skepticky k Macronem prosazovanému plánu na občanské konzultace. Ty jsou podle nich jen „politickou pastí“, která má potopit to, co prý prezidenta skutečně děsí – institut občany vyvolaného referenda.

Nejčernější den pro Apple za šest let. Technologický gigant se po snížení odhadu tržeb strmě propadá

sinfin.digital