Írán pošle nejmodernější lodě do Atlantiku. Jak na blízkost rivalů zareagují USA?

ČTK

paw

Teherán vyšle svá nová bojová plavidla do Atlantického oceánu na celkově pětiměsíční misi. Kontradmirál Hasani Moghadam sdělil agentuře IRNA, že chystaná operace začne koncem března a stane se největší akcí svého druhu za posledních deset let. Základnu by lodě podle všeho měly mít v latinskoamerické Venezuele, která se netají neláskou vůči USA. 

„Už několik let má námořnictvo v plánu vyslat flotilu do Atlantského oceánu a nyní se zdá, že je vše připravené,“ konstatovala IRNA. Základnou pro flotilu má podle oficiálních prohlášení být některá ze spojeneckých zemí v Latinské Americe. Těch není mnoho, přesně naopak. Místní agentura Fars už v této souvislosti naznačila, že půjde o Venezuelu, kde vládne radikálně levicový a zároveň silně protiamerický režim.

Podle západních komentátorů může jít o strategickou odvetu Teheránu za fakt, že americké námořnictvo operuje v blízkosti íránských břehů. Tudy proudí většina ropy ze Zálivu do odběratelských zemí a nejen pro Írán, ale i arabské země Zálivu, USA a vůbec celý svět tak jde o oblast mimořádného strategického významu. 

Hormuzský průliv
sinfin.digital