Islámské bankovnictví inspiruje i evropské finanční domy. Lépe přežilo krizi, protože nespekuluje

Zatímco islámské právo nemá v Česku, ba ani na evropském kontinentu právě nejlepší zvuk, v případě islámského bankovnictví to tak úplně neplatí. Finančními službami, které vycházejí z principů šaríy, se začínají inspirovat i něktedré nemuslimské bankovní domy. A objem těchto služeb neustále roste, letos by mohl dosáhnout výše 2,5 bilionu dolarů.

Loni sice podle podle specializovaného institutu CIBE množství peněz v islámském bankovnictví přibývalo méně než v předchozích letech, i tak se ale jednalo o pětiprocentní růst. Letos by měl vzestupný trend pokračovat minimálně stejným tempem. „Osobně očekávám, že objem islámského bankovnictví přesáhne v roce 2019 částku 2,5 bilionu dolarů,“ uvedl v tiskové zprávě citované řadou evropských médií šéf CIBE Zubair Mughal. I když tato částka představuje pouze jedno procento objemu všech bankovních obchodů na zeměkouli, odvětví prochází nevídaným rozvojem.

Od roku 2008, tedy od začátku poslední světové hospodářské krize, se totiž objem finančních operací islámských bank takřka ztrojnásobil. Z původních 822 miliard dolarů dosáhl až na současných 2,3 bilionu. A některé prognózy předpokládají, že by v roce 2020 měl objem islámského bankovnictví překročit hranici tří bilionů dolarů. I když se na základě práva šaría obchoduje stále především v arabském světě, takto pojaté finančnictví zažívá boom i jinde – v Africe, Asii a také Evropě.

Ve Velké Británii, kde žijí 3 miliony muslimů, vzrostl objem operací tohoto druhu za posledních deset let z původních 19 miliard amerických dolarů až na současných 61 miliard. A podobné je to v Německu. První islámská banka KT-Bank tam získala licenci v roce 2015, loni otevřela už pátou pobočku. A počet jejich zákazníků neustále roste. Důvodů expanze islámského bankovnictví je podle expertů hned několik. Jedním z nejdůležitějších ale nepochybně zůstává nárůst počtu muslimů jak v Evropě, tak na celé zeměkouli. Právě muslimové jsou totiž hlavními klienty těchto bank vycházejících při své obchodní politice přímo z Koránu.

Islámské bankovnictví ale začíná od poslední hospodářské krize přitahovat také řadu „nemuslimských“ klientů, včetně různých institucí. Islám totiž nedovoluje, aby peníze takzvaně vyráběly peníze. Půjčování peněz na úrok je zakázáno, stejně jako veškeré finanční spekulace, které nejsou podložené reálnou hodnotou. Nelze například obchodovat s kurzy měn nebo investovat do „pozemků na Kubě“ s tím, že tam určitě jednou padne komunistický režim a investice se pak mnohonásobně zhodnotí. Banky také nesmějí vydělávat na obchodu s alkoholem, vepřovým masem nebo pornografií.

sinfin.digital