REPORTÁŽ Stopka Orbánovi. Maďarský premiér cítí tlak ulice, provládní média protesty cíleně zesměšňují

Hlídacípes.org

Tereza Engelová

„Nevím, jestli má tohle všechno smysl, zatím všechny protesty vyzněly spíš naprázdno, ale musíme dělat, co se dá. Třeba to je začátek revoluce,“ usmívá se nejistě Bence Litvanyi, student mediálních studií na jedné z budapešťských univerzit. HlídacíPes.org strávil několik hodin mezi demonstranty, které maďarská vláda označuje za „Sorosovy agenty“.

K obrovské demonstraci, kterou svolaly odbory a různá občanská hnutí o uplynulém víkendu do centra Budapešti a dalších maďarských měst, se Bence připojil z více důvodů:

„Pokud bych to shrnul do jednoho slova, vadí mi, že se maďarská demokracie změnila v řízenou demokracii, což je v podstatě synonymum pro diktaturu,“ popisuje 24letý vysokoškolák a z klobouku smetá mokrý sníh.

Stojím kousek od maďarského parlamentu, na místě, odkud na něj ještě před nedávnem shlížela bronzová socha Imre Nagye, bývalého komunistického reformního premiéra, kterého v roce 1958 popravili za spoluúčast na protisovětském povstání v Maďarsku.

Předělat historii pomníkem

Pomník Nagye vláda asi před dvěma týdny nechala odmontovat a odvézt.

„Přijeli brzy ráno a pomník úplně zrušili, s nikým to nekonzultovali, nikdo o jejich plánu neměl tušení. Takto teď mění maďarský pohled na historii,“ promlouvá k asi 30členné skupince demonstrantů s vlajkami András Máté, profesor logiky na univerzitě Loránda Eötvöse. Jeho projevu přihlíží pět policistů, nijak do něj ale nezasahují.

Padouch nebo hrdina? Maďarské odstraňování pomníků a spor o vykoupení z hříchů komunismu

sinfin.digital