„Einstein i Darwin se mýlili.“ Indie podporuje pseudovědu a nadřazenost hinduistů

Marek Hudema

Indičtí vědci protestují proti vystoupením svých kolegů na zasedání Indického vědeckého kongresu, který zahájil indický premiér Nárendra Módí. Dlouhodobě přitom bojují proti toxickému mixu nacionalismu a pseudovědy, který postupuje Indií a který podporuje premiér i někteří ministři jeho vlády.

Organizace s anglickým názvem The Indian Science Congress Association je jedním z nejdůležitějších vědeckých sdružení v Indii s více než stoletou tradicí sdružující přes 30 tisíc vědců a na jejích výročních shromážděních mluvívali držitelé Nobelových cen za vědu z Indie i ze zahraničí. Letos ale pozornost nevzbudily vědecké hvězdy, nýbrž dva jiní řečníci s neobvyklými prohlášeními.

Prvním byl vicekancléř Andraha Univerzity z jihoindického státu Tamilnádu Nageshwar Rao, který prohlásil, že výzkum zárodečných buněk začal v Indii už před tisíci lety. Dokazuje to prý hinduistický epos Mahábhárata, podle kterého měl král Kuru sto potomků stvořených z kusu masa, který porodila jeho žena. Navíc podle Raa Indové už před tisícovkami let vynalezli letadla a samonaváděcí střely, uvádí britský list The Guardian.

Indky přepsaly historii, když vstoupily do chrámu. Bouřlivé demonstrace musela krotit policie

sinfin.digital