Čínští hackeři jako bojovníci na globální frontě. Peking je chápe jako legitimní nástroj mocenské přetahované

Sinopsis

Americké ministerstvo spravedlnosti koncem loňského roku vzneslo obvinění vůči dvěma čínským hackerům, Ču Chuaovi a Čang Š‘-lungovi. Ti jsou podle materiálů součástí rozsáhlé čínské sítě kybernetické špionáže, která se už několik let nesoustředí jenom na napadání jednotlivých firem, ale přímo na poskytovatele spravovaných služeb.

A byli skokem dvacet mil

Podle obvinění čínská hackerská skupina APT10 (APT: advanced persistent thread, tedy pokročilá a vytrvalá hrozba) již od roku 2014 cílí nikoli na jednotlivé firmy, ale na tzv. poskytovatele spravovaných služeb (managed service providers, MSP). Ti zabezpečují IT infrastrukturu pro desítky firem, např. jim poskytují úložiště dat či správu přístupových hesel. Podle analytika Benjamina Reada jsou tzv. MSP pro hackery “neuvěřitelně hodnotným cílem”, protože vytvářejí potenciální přístupový bod do stovek organizací:

Obvinění tvrdí kromě jiného, že hackováním jediného MSP se sídlem v New Yorku byla skupina APT10 schopna zpronevěřit data společností v nejméně deseti zemích od Brazílie po Spojené arabské emiráty. Jedním jediným počátečním průnikem mohli čínští hackeři proniknout do různorodých oblastí – bankovnictví, finančnictví, biotechnologií, spotřební elektroniky, zdravotní péče, ropného průmyslu, telekomunikací a dalších.

Varování před Huawei je značně pokrytecké. Neříkáme celou pravdu. Komentář M. Půra

sinfin.digital