Při protestu žlutých vest mlátil policisty. Francouzi teď boxerovi poslali 3 miliony

Milan Rokos

Na podporu bývalého boxera, jenž při sobotní demonstraci žlutých vest v Paříži brutálně zaútočil na dva policisty, vybrali Francouzi na tři miliony korun. Sbírka, kterou označila vláda za povzbuzování násilí, měla původně pomoci rodině zatčeného násilníka. Nyní croudfundingový web slibuje, že peníze budou použity výhradně na soudní výlohy.

„Prémie za zmlácení policisty, provokace, nevhodná sbírka“. Takovéto kritiky mířily na veřejnou sbírku na podporu bývalého boxera Christopha Dettingera, který napadl dva muže zákona při sobotní manifestaci „žlutých vest“ v Paříži. Internetová crowdfundingová platforma Leetchi, na jejímž webu veřejná sbírka probíhala, se ji rozhodla v polovině úterka ukončit.

K hnutí žlutých vest se sice hlásí převážně chudší obyvatelé země, kteří usilují například o zvýšení minimální mzdy, částka shromážděná na podporu násilníka tomu ale nenasvědčuje – na kontě se za krátkou dobu překvapivě sešlo 117 tisíc eur (asi tři miliony korun). Průměrná částka od jednoho dárce dosáhla 16 eur.

Trump hrozí použitím nástroje, kterým může získat pravomoci autoritářů. Co oznámí národu?

sinfin.digital