Nadávky, ale i fyzické útoky. Politika i společenská debata v Německu se vyhrotily, velký vliv na to má AfD

ČTK

lup

V Německu se v posledních letech výrazně vyostřila politická i společenská debata. Vidět je to třeba při diskuzích v parlamentu, kde se množí napomínání poslanců kvůli nevhodným příspěvkům, nebo při veřejných vystoupeních kancléřky Angely Merkelové (CDU), která nezřídka musí čelit smršti nadávek. V extrémních případech se napětí a hněv přelije do fyzických útoků proti politikům, jaký v pondělí v Brémách zažil poslanec nejsilnější opoziční strany, Alternativy pro Německo (AfD) Frank Magnitz. Právě protiimigrační AfD přitom podle odborníků k vyhrocení situace výrazně přispívá.

"V každém případě je možné sledovat polarizaci v politické kultuře Německa," říká politolog z univerzity v Düsseldorfu Stefan Marschall. Je to podle něj vidět na volebním chování Němců nebo právě debatách v parlamentu, které jsou často vedeny agresivněji a vyúsťují ve tvrdé spory. "Určitě to má něco společného i se vzestupem AfD. AfD z té polarizace výrazně profituje a také ji dále podporuje," podotýká.

"V té hře, kterou hrají, potřebují někoho, kdo je jejich nepřítelem. Mají binární uvažování - my jsme ti dobří, establishment jsou ti špatní," vysvětluje zase Ulrich Brückner ze Stanfordovy univerzity. Příkladů takových prohlášení je přitom celá řada - od označování Merkelové za zrádkyni národa, přes výzvy k odstranění jedné vládní političky až po prohlášení, že AfD bude současnou vládu pronásledovat.

Při protestu žlutých vest mlátil policisty. Francouzi teď boxerovi poslali 3 miliony

sinfin.digital