Kongu hrozí další krveprolití. Opoziční vůdce překvapivě vyhrál volby, napětí v zemi stoupá

Milan Rokos

Volby byly chaotické a výsledky neodpovídají tomu, co se dělo v zemi, říkají o volbách v Demokratické republice Kongo francouzští a belgičtí diplomaté. Pozorovatelé vyslané katolickou církví mluví o volebních podvodech a ozbrojenými konflikty zmítané zemi reálně hrozí další vlna násilí.

Osmdesátimilionová země ve středu Afriky se v noci na čtvrtek po dlouhém čekání dozvěděla výsledky prezidentských voleb. Hlavou státu by se v Demokratické republice Kongo měl podle předběžných výsledků stát překvapivě opoziční vůdce Felix Tshisekedi.

Jeho vládní protivník, jehož si za svého nástupce vybral dosavadní prezident Joseph Kabila, uznal porážku, a tak by ve druhé největší zemi kontinentu mohlo poprvé v její 59leté historii dojít k pokojnému předání moci. Tak jednoduché to ale v Kongu, kterým už desetiletí zmítají konflikty, extrémní chudoba a nezměrná korupce, nebude.

Další z opozičních kandidátů, v pořadí druhý Martin Fayulu, totiž porážku neuznal a jeho příznivci vyšli ve městě Kisangani do ulic. Policie použila proti davu snažícímu se zapálit dům šéfa tamní pobočky národní volební komise slzný plyn. K tvrzení Fayulua, že jde o „volební puč“, se ale přiklání i konžská katolická církev a také francouzská diplomacie.

Vojáci v Gabonu se pokusili o státní převrat. Plán rychle ztroskotal

sinfin.digital