Vášně kolem košer a halál. Rituální porážka loni ukončila i životy 80 tisíc zvířat v Česku

ekb

Belgie se na Nový rok stala další evropskou zemí, která zakazuje tradiční muslimské a židovské praktiky pro porážku zvířat. Přidala se k dalším pěti státům Evropy, kde jsou košer a halál porážky nepřípustné. Krok belgické vlády sklízí aplaus, ale vysloužil si také tvrdou kritiku. Mnohdy bouřlivé debaty o rituálních porážkách se vedou také v Česku, kde jsou za přísných podmínek povoleny. Jak pro INFO.CZ sdělila Státní veterinární správa, v loňském roce bylo v Česku tímto způsobem poraženo téměř 81 tisíc zvířat.

Rituální porážky zvířat jsou v mnoha zemích Evropy dlouhodobě předmětem bouřlivých diskusí a ostrých sporů mezi ochránci zvířat a židovskými či muslimskými komunitami. Obě náboženství vyžadují, aby bylo se zvířetem v průběhu jeho života dobře zacházeno a nebylo před zabitím „poškozeno“, což islámská a židovská víra interpretují tak, že se zvíře nesmí před porážkou omráčit.

Omráčení nejčastěji probíhá mechanickým způsobem, který ale zvíře vystavuje velkému stresu, elektrickým proudem nebo chemickou cestou, kdy se zvíře uspí nejčastěji oxidem uhličitým. Žádná z těchto forem omráčení však není podle úřadů pro certifikaci košer potravin přípustná a až na výjimky je v drtivě většině zamítají také úřady pro certifikaci halál.

Nemuslimské dětí musí jíst halal a rodiče o tom ani neví, islám má privilegia, tvrdí Kuras

sinfin.digital