Saúdská soukromá letadla osiřela. Jejich majitelé buď nesmějí opustit zemi, nebo se k nim nehlásí

Pavel Novotný

Saúdská letiště a hlavně jejich správci řeší bizarní problém. Postávají na nich totiž opuštěná, často velmi luxusní letadla, od nejmenších až po ta velká, která by mohla ihned sloužit na linkách klasických aerolinií. Agentura Reuters píše až o sedmi desítkách osiřelých strojů. Opustili je bohatí Saúdové, kteří mají buď zákaz odletět ze země, nebo se kvůli změněnému politickému klimatu nechtějí ke svému majetku přihlásit.

Příběh zamčených letadel se vlastně začal psát už v listopadu roku 2017, kdy se s razancí sobě vlastní chopil (faktické) moci saúdskoarabský korunní princ Muhammad bin Salmán známý i pod zkratkou MBS. Bohaté příslušníky početně královské rodiny stejně jako jiné významné byznysmeny pouštního království bez rozpaků internoval v přepychovém rijádském hotelu Ritz-Carlton, který pro tento účel nechal dočasně vyklidit.

Dosud není zcela jasné, jakými metodami mladý následník trůnu – letos v létě mu bude 34 let – přiměl saúdskou elitu k poslušnosti. Agentura Reuters každopádně uvádí, že tehdy zavření boháči přiznali podíl na předchozí korupci. A monarchii, tedy spíše do rukou MBS, prý dobrovolně vrátili (rozuměj převedli z účtů) na 106 miliard dolarů. Tedy asi 2,36 bilionu korun. Jen pro srovnání: český stát loni hospodařil s rozpočtem ve výši zhruba 1,4 bilionu korun.

Saúdská dívka, která zavrhla islám a ze strachu o život utekla od rodiny, získá azyl v Kanadě

sinfin.digital