Novoroční oživení hnutí žlutých vest ve Francii pokračuje. Do ulic v sobotu vyšlo 84 tisíc lidí

rok

V Paříži zazněly požadavky na propuštění bývalého boxera Christopha Dettingera, který na minulé demonstraci žlutých vest hrubě napadl dva policisty. Ve snaze vyhnout se násilí si tentokrát protestní hnutí zřídilo vlastní pořádkovou službu, která měla dohlížet na průběh demonstrace.

Už devátou sobotu po sobě pokračovaly ve Francii protesty takzvaných žlutých vest. Po celé zemi se podle údajů ministerstva vnitra sešlo na 84 tisíc demonstrantů, tedy ještě více než před týdnem, kdy proti politice prezidenta Emmanuela Macrona protestovalo asi 50 tisíc lidí.

V Paříži vyšlo do ulic osm tisíc „žlutých vest“, z nichž více než stovku zatkli policisté kvůli výtržnostem a seskupování se za účelem páchání násilností. Novinkou byla pořádková služba zřízená samotným hnutím, která měla kontrolovat průběh demonstrace a určovat směr, kterým se dav vydá.

Kromě výše zmíněné stovky zatčených ale manifestace probíhaly tři dny před zahájením „velké národní debaty“ relativně klidně. Právě veřejnými debatami se Elysejský palác snaží odpovědět na protestní hnutí, které ve Francii vypuklo vloni 17. listopadu.

KOMENTÁŘ: Debata s občany Macronovy problémy nevyřeší. Maximálně mu poskytne trochu času

sinfin.digital