Kambodža se vypořádává s minulostí. Chudé dívky studují na IT profesionálky a chtějí se učit anglicky

Lucie Bednárová

Palmový cukr a pomazánka z exotických mravenců kořeněná příměsí zázvoru a chilli. Speciality, které od nepaměti vyrábí její rodina, a ona je odmala prodává projíždějícím turistům a sem tam i bohatším místním, jež se zastaví na kus řeči. Velký výdělek domů nepřinese, ale nic jiného, než postávat s pojízdným vozíkem na okraji prašné, ale rušné cesty, stejně dělat nemůže. Podobný osud zažívá v chudé kambodžské provincii Siem Reap většina mladých dívek. V poslední době ale jejich počet přece jen výrazně klesá. Dívky mají ambice a chtějí, podobně jako jejich bratři, chodit do školy a vzdělávat se. Země to nutně potřebuje. Její ekonomika patří k nejchudším v regionu a je z velké části závislá na zahraniční pomoci. 

„Ve městě se to už neděje, pouze ve venkovských oblastech,“ vypráví mladý aktivista a začínající politik Sophal Sea, který v téměř dvousettisícovém Seam Reapu, hlavním městě stejnojmenné provincie, provozuje malou restauraci. Zároveň se už několik let pokouší pomoct tamním dívkám, aby neopouštěly vzdělávací systém a po základní škole pokračovaly v dalším studiu. Stejně tak, jak to dělají jejich starší i mladší bratři.

Kambodžská společnost, která z 90 % vyznává budhismus, znesnadňuje dívkám, aby po absolvování základního vzdělání studovaly dál. „Mohou za to společenské předsudky a také tradice, které brání dívkám získat další vzdělání. Lidé tady věří, že ženy obecně mají větší smysl pro detail a budou se lépe starat o staré rodiče, domácnost a farmu a budou prodávat produkty, aby nakrmily rodinu. Chlapci se naopak podporují v tom, aby odešli z domova a získali vzdělání, protože si tím zvýší šance na lepší budoucnost,“ pokračuje ve vysvětlování Sea.

Italští neofašisté chtějí unést Palacha a jeho odkaz. Posilují a chybí jim modla na tričko

sinfin.digital