Šéf slovenské diplomacie: Ti, kdo odmítají migrační pakt OSN, jsou na špatné straně dějin

ČTK

ekb

Přijímání migrantů není pro Slovensko politicky a společensky přijatelné, řekl slovenský ministr zahraničí Miroslav Lajčák rakouské tiskové agentuře APA před dnešní návštěvou Vídně, kde se setká s rakouskou šéfkou diplomacie Karin Kneisslovou. Země odmítající migrační pakt jsou však "na špatné straně dějin", zdůraznil Lajčák. Migrační politika by měla být jedním z témat jednání Lajčáka s Kneisslovou. Slovenský ministr před schůzkou znovu odmítl závazné přerozdělování uprchlíků v rámci Evropské unie.

"Pro Slovensko není politicky a společensky přijatelné přijímat migranty. Společnost na to není připravena," citovala slovenského politika APA. Lajčák přitom vyzval k nalezení "evropského řešení, které bude přijatelné pro všechny".

"Pokud chceme mít fašistickou vládu, pak je jen třeba Slovensko nutit přijímat tyto lidi proti vůli 99 procent. Ať se nám to líbí, nebo ne, taková je teď realita," poznamenal Lajčák. Slovensko je však podle něj připraveno nadprůměrně přispívat do pohraniční agentury Evropské unie Frontex nebo do unijních fondů pro Afriku.

ANALÝZA: Mýty a fakta o přesídlování běženců. Programů se ČR účastní 10 let, teď z nich ustupuje

sinfin.digital