Milionářskou daň Macron zavádět nebude, na referendum si vyslechne názor lidí

Milan Rokos

Před začátkem veřejných diskuzí slíbil francouzský prezident občanům, že se bude řídit jejich závěry. V otevřeném dopise klade občanům i zásadní otázky typu, jak chtějí financovat ekologický přechod země. Stoupenci hnutí žlutých vest jsou ale k jeho plánu skeptičtí a žádají zavedení referend z občanské iniciativy.

„Měli bychom zrušit některé veřejné služby, které jsou zastaralé nebo příliš drahé vzhledem k jejich užitečnosti? Nebo naopak vidíte potřebu zavést některé nové? Jak je financovat? “ ptá se francouzské veřejnosti prezident Emmanuel Macron.

Šéf Elysejského paláce takto zformuloval celkem 35 otázek v dopise, který neděli večer předložil v otevřeném dopise Francouzům. Dopis má sloužit jako úvodní výkop k velké veřejné debatě, jejímž prostřednictvím chce Macron odpovědět na protesty takzvaných žlutých vest.

Více než pětistránkový dopis přináší sice především otázky, jakým směrem by se měl ubírat vládní program, ale také odmítnutí jednoho z hlavních požadavků hnutí žlutých vest: opětovné zavedení milionářské daně (známé pod zkratkou ISF, tj. solidární daň z bohatství). „Nevrátíme se k opatřením, která jsme přijali, abychom povzbudili investice a víc zaplatili za práci,“ píše Macron občanům.

„Chvíle pro velkou změnu nadešla.“ Le Penová zahájila kampaň před eurovolbami, kritizovala Macrona

sinfin.digital