Drama v Nairobi: Teroristé z hnutí Šabáb vzali útokem luxusní hotel, ozývá se střelba a výbuchy

ČTK

luš

V keňském hlavním městě Nairobi dnes ozbrojenci z islamistického hnutí Šabáb zaútočili na luxusní hotel. Z hotelu se ozval výbuch auta naloženém výbušninami a následně sporadická střelba. Podle večerního vyjádření ministra vnitra mají policisté situaci pod kontrolou, avšak agentury píší, že se dál střílí. Svědci hovoří minimálně o pěti mrtvých, velké množství lidí bylo zraněno. Oficiální čísla dosud nejsou k dispozici. Útok svou povahou připomíná napadení obchodního domu Wetsgate Mall v Nairobi z roku 2013. Informovala o tom agentura AP.

Kromě hotelu se v rozsáhlém nairobském komplexu známém jako DusitD2 nachází rovněž banky, kanceláře, restaurace a bary. Koordinovaný útok začal výbuchem nálože v autě poblíž tří vozidel na parkovišti před bankou. Následně se sebevražedný atentátník odpálil v hotelové lobby a útočníci přicházející z vyšších pater budovy začali střílet po prchajících hostech.

Po osmi hodinách od první exploze do budovy vnikla speciální policejní jednotka, která měla zneškodnit útočníky, jež se zde pravděpodobně ukryli. Podle ministra vnitra Freda Matiang'iho se nyní podařilo zajistit všechny součásti komplexu. „Chtěl bych zopakovat, že situace je pod kontrolou a že země je v bezpečí,“ řekl. Podle agentury Reuters se však ještě hodinu po ministrovu prohlášení z budovy stále ozývá střelba.

Kongu hrozí další krveprolití. Opoziční vůdce překvapivě vyhrál volby, napětí v zemi stoupá

sinfin.digital