Zimbabwe je opět v plamenech. Nynější vládci jsou stejní, možná horší než diktátor Mugabe, říká opozice

Pavel Novotný

Africké Zimbabwe zachvátily bouřlivé demonstrace, do kterých bezpečnost střílela ostrými. A armádní helikoptéry je rozháněly slzným plynem. Důvodem je skokové zdražení pohonných hmot, nedostatek potravin a obecně špatná ekonomická situace. Demonstranti upozorňují, že vláda sice nebádá občany k šetrnosti, ba vyzvala je k jízdě na kole, sami úředníci si ale nakoupili nová auta a ani jinak prý rozhodně netrpí.

Dnes začaly nepokoje ve frontě na chleba, u které se shromáždili nespokojení obyvatelé hlavního města Harare. V Zimbabwe ale probíhají demonstrace už od pondělka: lidé protestují především proti dramatickému zvýšení cen na čerpacích stanicích, kde navíc palivo často chybí. Britská stanice BBC cituje server GlobalPetrolPrices.com, podle kterého teď obyvatelé ekonomicky strádající země platí za pohonné hmoty planetárně nejvyšší obnos.

Střízlivé statisticky uvádějí počet mrtvých na (jistě) pět. Opoziční zdroje, jejichž údaje ovšem nelze ověřit, hovoří o mnohonásobně větším počtu obětí. Podle organizace Human Rights Watch střílely bezpečnostní jednotky do opozičníků ostrou municí. A rozhánět davy na barikádách pomáhaly i vojenské vrtulníky.

sinfin.digital