Zahraniční cesta? Zapomeňte! Rozpočtová krize drtí i diplomacii, Trump vydal nekompromisní zákazy

ČTK

luš

Americký prezident Donald Trump kvůli přetrvávající rozpočtové krizi zrušil zahraniční cestu předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové. Šéfka dolní komory Kongresu se chystala do Egypta, Afghánistánu a Bruselu, kde se měla už v pátek sejít s šéfkou unijní diplomacie Federikou Mogheriniovou. Podle Trumpa by ale Pelosiová měla zůstat ve Washingtonu a vyjednávat řešení krize, která nastala poté, co prezident odmítl schválit finance pro federální úřady, protože Kongres nevyčlenil peníze na hraniční zeď. Obdobným způsobem zrušil Trump cestu delegace USA na Světové ekonomické fórum, které se má ve švýcarském Davosu konat příští týden. 

„Vzhledem ke krizi vás musím s lítostí informovat, že vaše cesta do Bruselu, Egypta a Afghánistánu byla odložena. Tuto sedmidenní exkurzi můžeme do programu znovu zařadit, až bude krize za námi,“ napsal Trump Pelosiové.

Agentura Reuters píše, že cesta předsedkyně sněmovny byla předtím držena v tajnosti, a to z bezpečnostních důvodů. Pelosiová se prý chystala v Afghánistánu navštívit americké jednotky, také měla obdržet informace týkající se národní bezpečnosti.

Hvězdné války 2? Trump představil novou strategii protiraketové obrany

sinfin.digital