Trump se podruhé sejde s Kimem na konci února. Budou znovu mluvit o jaderných zbraních

ČTK

lup

Americký prezident Donald Trump se chce se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem sejít koncem února, dějiště vrcholné schůzky bude oznámeno později. Po Trumpově dnešním jednání s emisarem KLDR Kim Jong-čcholem to oznámil Bílý dům. První summit se konal loni v červnu v Singapuru a Trump s lídrem KLDR se na něm shodli, že chtějí Korejský poloostrov bez jaderných zbraní. Harmonogram nukleárního odzbrojení si ale nestanovili, což by mohl napravit druhý summit.

Mluvčí Bílého domu Sarah Sandersová řekla, že příprava summitu a také likvidace jaderného arzenálu byla tématem Trumpova dnešního, zhruba devadesátiminutového setkání s vyjednávačem Kimem. Dodala, že prezident se na další schůzku s vůdcem KLDR těší.

Před jednáním s prezidentem v Oválné pracovně se severokorejský emisar v jednom z washingtonských hotelů setkal s americkými ministrem zahraničí Mikem Pompeem, kterého doprovázel zvláštní americký zmocněnec pro KLDR Stephen Biegun. Ministerstvo zahraničí Spojených států označilo hodinové jednání za přínosné, uvedla agentura Reuters.

Pompeo vedl podle ministerstva zahraničí s vyjednávačem Kimem podnětnou diskusi o úsilí pokročit v závazcích, které loni na summitu v Singapuru Trump s Kimem učinili.

sinfin.digital