Trump nabídl opozici ústupek. Ta ho odmítla. Vládní úřady zůstávají v USA zavřené

ČTK

Americký prezident Donald Trump včera nabídl demokratům dočasnou ochranu migrantů, kteří se do USA dostali jako děti, výměnou za souhlas s vybudováním zdi na hranicích s Mexikem. Nabídka je snahou najít východisko z měsíční rozpočtové krize, která zablokovala činnost řady vládních úřadů. Demokratická předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová prezidentovu nabídku ale odmítla.

Konec vládní krize ve Spojených státech je stále v nedohlednu po té, co včera neuspěl další návrh na dohodu. Pokusil se o něj prezident Donald Trump, který opozici učinil nabídku v projevu, který včera přednesl v Bílém domě. V USA by podle něj mohli zůstat emigranti, kteří se do země dostali jako děti. To požadují opoziční demokraté. Výměnou za to chce republikánský prezident Trump získa peníze na výstavbu zdi na hranicích s Mexikem. Ta má podle Trumpa zabránitl příchoud nelegáních běženců z této země.

Trump rovněž připustil, že by v USA mohli zůstat lidé, kteří mají status dočasně chráněných migrantů. Jde o uprchlíky, kteří odešli ze svých zemí kvůli živelním katastrofám nebo válce do doby, než se situace v jejich vlasti zlepší.

sinfin.digital