Napětí na Blízkém východě: Ostřelovali jsme íránské cíle v Sýrii, přiznal Izrael. Teherán hrozí odvetou

ČTK

luš

Izraelská armáda v noci na dnešek oznámila, že ostřelovala íránské cíle v Sýrii. V prohlášení zároveň varovala syrskou vládu, aby neútočila na izraelské území. Oznámení přišlo několik hodin poté, co v neděli Izrael sestřelil raketu nad Golanskými výšinami. Exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR) uvedla, že při izraelských úderech bylo zabito 11 osob. Sýrie před sestřelením rakety uvedla, že zmařila několik izraelských náletů u Damašku. Šéf íránského letectva Azíz Násirzádí dnes prohlásil, že Írán se už nemůže dočkat boje s Izraelem a jeho zničení.

Tři izraelské noční útoky v Sýrii si vyžádaly životy čtyř syrských vojáků, dalších šest bylo zraněno. Poškodily také mezinárodní letiště v Damašku, uvedla agentura TASS s odvoláním na ruské vojáky působící v Sýrii. Syrská protivzdušná obrana podle tohoto zdroje zničila více než 30 střel a řízených bomb. Organizace SOHR tvrdí, že izraelské údery zabily 11 lidí.

„Zahájili jsme ostřelování iránských cílů na syrském území. Varujeme syrskou armádu, aby se nepokoušela ničit izraelské jednotky či izraelské území,“ uvedla v noci na dnešek izraelská armáda na twitteru. Syrská agentura SANA uvedla, že sestřelila „několik nepřátelských střel“ v okolí Damašku.

Blízký východ se podobá Evropě 19. století. Nevidím ale prostor pro stabilizaci, říká sociolog

sinfin.digital