Francouzi pátrají, proč se v zemi rodí děti bez rukou. Jsou za tím pesticidy?

Milan Rokos

Skupinové případy francouzských dětí, které se narodily bez ruky nebo části paže, se množí. Úřady už identifikovaly čtvrtou oblast v zemi, kde došlo v krátkém čase hned k několika případům takovéto deformace. Vyšetřování státních orgánů by mělo přinést první výsledky na konci ledna. V podezření jsou pesticidy, ale i znečištěný vzduch, jemuž jsou vystaveni rodiče dětí.

Sedmiletý Léo se narodil bez levé ruky. „Byl to šok. Lékaři říkali, že je to náhoda, že se takové věci stávají,“ vzpomínala Léova matka, jež žije v jedenáctitisícovém městě Guidel na západě Francie. Paní Mostiniová nejdříve kladla vinu sama sobě a přemýšlela o tom, zda nebrala v těhotenství lék proti migréně, který by mohl postižení způsobit.

Několik let si pak myslela, že je jedinou matkou široko daleko, jíž se něco takového přihodilo. „Až do dne, kdy mě kontaktovala Isabelle Grassinová a řekla mi, že i ona porodila holčičku s touto vadou a že zná jednu další maminku,“ vyprávěla paní Mostiniová v reportáži pro server Conbini News. „Tehdy jsme si řekly, tři, to už není náhoda.“ Později se ukázalo, že ve výše zmíněném Guidelu se v letech 2011 až 2013 narodily takto postižené děti dokonce čtyři.

sinfin.digital