USA utahují smyčku kolem zadržené dědičky impéria Huawei. Spouští bitvu o její vydání z Kanady

ČTK

lup

Spojené státy informovaly kanadskou vládu, že hodlají předložit formální žádost o vydání finanční ředitelky čínské firmy Huawei Technologies Meng Wan-čou (známá též jako Sabrina nebo Cathy Mengová), která byla v prosinci v Kanadě na žádost USA zadržena. V pondělí o tom informoval deník The Globe and Mail, podle kterého má Washington na předložení formální žádosti čas do 30. ledna. Vydání ženy by s velkou pravděpodobností přineslo zásadní eskalaci vztahů s Čínou, která kvůli případu protestuje a podniká odvetu proti občanům Kanady.

Kanadský velvyslanec v USA David MacNaughton se kvůli případu opakovaně sešel s představiteli Bílého domu a amerického ministerstva zahraničí. Termín, kdy hodlají USA žádost předložit, MacNaughton listu The Globe and Mail nesdělil.

USA na podání žádosti od zadržení Mengové mají 60 dní, lhůta vyprší 30. ledna. Pokud Washington žádost Ottawě předloží, bude mít Kanada 30 dní na rozhodnutí, jak ve věci pokračovat. Když kanadské ministerstvo spravedlnosti s vydáním bude souhlasit, může se Mengová proti rozhodnutí odvolat k soudu, poznamenal list South China Morning Post.

sinfin.digital