Nejmladší premiér světa přijal ve Vídni nejstaršího. Kolem jeho antisemitismu tancoval po špičkách

Pikantní setkání, které se dlouho nemusí opakovat. Tak hodnotí političtí komentátoři v Rakousku včerejší schůzku dvaatřicetiletého rakouského kancléře Sebastiana Kurze s třiadevadesátiletým malajsijským premiérem Mahathirem Mohamadem. Setkali se totiž nejen nejstarší a nejmladší premiér na světě, ale také pořadatel konferencí o boji proti antisemitismu se zarytým antisemitou.

Třiadevadesátiletý Mahathir Mohamad, který se loni znovu stal předsedou vlády, se proslavil takovými výroky, za které by mu v Evropě hrozilo vězení. Mimo jiné prohlásil, že „holocaust jako konečné řešení selhal“. Mezinárodní kritiku, kterou za svůj výrok sklidil, pak označil za důkaz toho, že „Židé ovládají svět“.  

Mahathir Mohamad přitom vystupuje jako zarytý antisemita prakticky celý život, jeho postoje tedy nejsou ovlivněny pokročilým věkem. Už v sedmdesátých letech minulého století napsal ve své knize, že Židé jsou národem lidí, „kteří mají zahnuté nosy a instinktivní vztah k penězům.“ Tvrzení, že během holocaustu zemřelo šest milionů Židů, je podle něj lživé, jednalo se údajně maximálně o čtyři miliony. V jiné souvislosti zase obvinil Izraelce, že proti Palestincům na Blízkém východě používají stejné násilí a zvrácenosti, jaké používali nacisté vůči Židům.

Rituální porážka je humánnější, její zákaz nic neřeší, říká pražský košer řezník

sinfin.digital