Evropa se bojí nové „nikotinové bomby“. V USA kvůli ní propadly závislosti statisíce dětí

Statisíce dětí a mladistvých nově propadlých závislosti na nikotinu. Takový dopad má podle lékařů ve Spojených státech rozšíření elektronické cigarety značky „Juul.“ Některé evropské státy proto chtějí v obavě z rozšíření této nové drogy do Evropy přijmout speciální zákony.

Elektronická cigareta „Juul“ přitom vznikla jako klasická odpověď na rozšiřující se zákaz kouření ve veřejných prostorách, v jehož vymáhání jsou Američané ještě přísnější než většina evropských států. Nápad se zrodil v hlavě Jamese Monseese a Adam Bowena, dvou studentů Stanfordské  univerzity, kteří v rámci svého „start-upu“ uvedli na trh elektronickou cigaretu, obsahující směs s vysokým obsahem nikotinu.

Cigaretě Juul, která podobně jako jiná zařízení tohoto druhu nefunguje na základě spalování tabáku, ale na základě vdechování páry z roztoku s nikotinem, dali tvůrci různé ovocné chutě a svěží design a název, atraktivní pro mladé a teenagery. Právě ti, a nikoliv dospělí, vzali vynález doslova útokem. A to i přesto, že legálně si ho mohou koupit pouze dospělé osoby. Jenže to neznamená, že se k němu stejně jako ke klasickým cigaretám děti nedostanou.

Evropa zanikne, Západ je bez vize. Zápas s dobrem je nerozhodný, říká Vopěnka

sinfin.digital