USA mohou uznat i jadernou Severní Koreu. Výměnou za ústupky nadiktované Pekingem

Marek Hudema

Prezident Donald Trump plánuje na konec února další summit se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem. Kima k setkání s Američany prý tlačí Peking, ale diktátor se zatím nechce vzdát svých jaderných zbraní. Část expertů začíná tvrdit, že to ani není nutné.

Zbavit Severní Koreu jaderných zbraní tak, aby už nemohla obnovit svůj jaderný vojenský program, je oficiálním cílem americké politiky. A také oficiálním cílem amerického prezidenta Donalda Trumpa, který se chlubí, že dokáže v této oblasti to, co nedokázala před ním celá řada amerických prezidentů.

Se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem se setkal loni v Singapuru a oba podepsali deklaraci, podle které se Severní Korea zavázala k denuklearizaci Korejského poloostrova. Jenže každý si z nich denuklearizaci představuje jinak a někteří experti nyní tvrdí, že je čas uznat, že zbavit Severní Koreu jaderných zbraní je neproveditelné. Je prý třeba s ní začít jednat jinak. Zároveň ale Trump kvůli svým voličům potřebuje, aby to vypadalo, že zbavil svět severokorejské jaderné hrozby.

Více summitů s Jižní Koreou a návštěva Soulu. Kim Čong-un prozradil, co plánuje na příští rok

sinfin.digital