Venezuela ukazuje, že socialismus a rozdávání státních peněz nefunguje. A bude hůř

Marek Hudema

Venezuele se kdysi přezdívalo americká Saúdská Arábie – podle některých odhadů má zřejmě největší zásoby ropy na světě a bývala to nejbohatší země Latinské Ameriky. Obchody byly ještě v devadesátých letech plné domácího i dovážené zboží. Dnes je v zemi těžké koupit základní potraviny, kartáček na zuby nebo toaletní papír. Omezené jsou i dodávky elektřiny a například pitná vody je v některých oblastech k dispozici jen dvakrát měsíčně. Zásoby zahraniční měny jsou pryč, inflace má letos podle odhadů Mezinárodního měnového fondu dosáhnout neuvěřitelného milionu procent. Lidé hladoví, zdravotní péče nefunguje. Jak se něco takového mohlo v tak potenciálně bohaté zemi stát?

Příznivci venezuelského režimu prezidenta Nicoláse Madura tvrdí, že za vším stojí zahraniční nepřátelé a místní „buržoazie“ a „spekulanti“. Ti prý nepřejí experimentu se „socialismem pro 21. století,“ který ohlásil bývalý prezident Hugo Chávez, a nyní v něm pokračuje současný prezident Maduro. Nepřátelské země, zejména Spojené státy, a jejich banky a tajné služby se prý snaží zničit venezuelskou ekonomiku. Jedním z nástrojů, které k tomu používají, jsou ekonomické sankce zavedené Spojenými státy. Ty omezily zpracování venezuelské ropy, vývoz venezuelského zlata a také prý omezily přístup Venezuely k zahraničním půjčkám. Spekulanti pak vyváží levné venezuelské zboží a zvyšují ceny toho dováženého a stojí za zvyšováním cen a inflací.

Spojené státy sice uvalily na některé představitele venezuelského režimu sankce, údajně tlačí na omezení venezuelského exportu ropy do USA a americký prezident Donald Trump podepsal loni v listopadu výnos omezující obchod s venezuelským zlatem, ale zatím se to na venezuelské ekonomice příliš neprojevilo. Venezuela vyváží své zlato do Turecka a Íránu, a pokud jde o ropu, loni do Spojených států dodala Venezuela 500 013 barelů ropy. Předloni to bylo 591 422 barelů. Nešlo o nějaký razantní propad, který by mohl vést ke kolapsu venezuelské ekonomiky. Teprve nyní v souvislosti s uznáním opoziční hlavy státu uvažuje Washington o skutečně razantních sankcích, které by měly postihnout vývoz venezuelské ropy a tedy i hlavní zdroj příjmů tamní vlády. Podle agentury Reuters by rozhodnutí mělo padnout v nejbližších dnech. Spekulanti mají podle ekonomů na vývoj venezuelského hospodářství spíše menší dopad a jejich samotná existence je umožněna cenovými regulacemi zavedenými venezuelskou vládou.

Kdo teď drží moc ve Venezuele? Guaidóovo prohlášení prezidentem je státní převrat, tvrdí armáda

sinfin.digital