Nechal si vytetovat Nixona, pomáhal Reaganovi. Kdo je Roger Stone, jehož zatčení zavařilo Trumpovi?

Adam Kotrbatý

Po nějaké době rozvířila vody ostře sledované kauzy napojení týmu amerického prezidenta Donalda Trumpa na Rusko nová velká událost. FBI v pátek zadržela Trumpova spojence a politického manažera Rogera Stonea. Kdo je muž, na nějž se nyní upíná pozornost Ameriky?

Stone, jenž se narodil v roce 1952, se v politice začal angažovat velice brzy. Už v osmi letech agitoval ve prospěch demokratického kandidáta na prezidenta Johna F. Kennedyho. „Vzpomínám si, jak jsem každému dítěti říkal, že Nixon je pro chození do školy v sobotu. Byl to můj první politický trik,“ vyprávěl v roce 2007 v rozhovoru pro list Washington Post.

Téměř šedesát let stará historka jako by symbolizovala život a dílo stratéga, jenž později tíhnul spíše k republikánům. Měl v oblibě drsná prohlášení a liboval si v používání konspiračních teorií. Paradoxně dvanáct let poté, co jej pomlouval mezi vrstevníky, pomohl Nixonovi obhájit post v Bílém domě. Tím Stone nastartoval svoji kariéru. Nixon byl pro něj natolik osudový, že si jeho obličej nechal vytetovat mezi lopatky.

Pomoc Nixonovi však nebyla jen plná úspěchů. Stone musel také odrážet obvinění, která se nad ním vznášela v souvislosti s kauzou Watergate. Podle vyšetřovatelů měl najmout operativce, kteří pronikli do kampaně demokratického kandidáta George McGoverna a sabotovali ji. Obvinění odmítal, přišel však kvůli němu o práci u senátora Boba Dolea.

Krajní pravice na vzestupu. Dohnala i Španělsko, které bylo dosud imunní

sinfin.digital