Neštěstí v brazilském dole je ekologický zločin. Trpět budou lidé i příroda na celém světě

Lucie Bednárová

Páteční protržení odpadní nádrže v dole v jihovýchodní Brazílii v blízkosti města Brumadinho je ekologický zločin a jeho fatální následky odnese životní prostředí a stovky tisíc lidí žijících v oblasti. Varování přišlo od brazilské odnože Greenpeace, která připomněla, že podobné neštěstí se ve státě Minas Gerais stalo už před třemi lety. Tehdy toxický kal z protržených odpadních nádrží zabil život v řece Doce, zasáhl přilehlé oblasti a doputoval až do Atlantiku. Vědci se domnívají, že tehdejší katastrofa může i za rapidní nárůst onemocnění horečkou dengue, kterou roznášejí komáři a proti které zatím neexistují žádné očkovací látky. Záchranáři stále pátrají po obětech neštěstí. Potvrzeno je na 60 mrtvých a přibližně 300 lidí se pohřešuje.

„Případy jako tyto nejsou nehody, ale jde o ekologické zločiny,“ píše se v prohlášení Greenpeace Brazil. Organizace reagovala na neštěstí, které se odehrálo v pátek nedaleko města Brumadinho v jednom z brazilských federálních států Minas Gerais na jihovýchodě země. Jde o druhý nejlidnatější stát v zemi, který svou ekonomiku opírá o zemědělství a který je významným zdrojem minerálů.

Právě v jednom z dolu na těžbu železné rudy došlo v pátek k neštěstí, když se protrhla odpadní nádrž, z níž se okamžitě začala vylévat voda. Prakticky okamžitě smetla centrálu těžební společnosti Vale, která v oblasti vlastní téměř všechny doly. V tu dobu probíhala obědová pauza a na místě se shromáždily desítky lidí. Následně se bahno a kal valil dál a bral s sebou vše, co mu stálo v cestě.

Českého teroristu chápu, jeho příběh je složitější. Může se to stát každému, říká psycholog

sinfin.digital