Petříček při návštěvě Kyjeva mluvil o ruské agresi. Došlo i na „rozkol“ se Zemanem ohledně sankcí

ČTK

luš

Šéfové české a ukrajinské diplomacie Tomáš Petříček a Pavlo Klimkin se dnes v Kyjevě dohodli na zřízení česko-ukrajinského fóra, které by mělo pomoci vyrovnat se s citlivými otázkami minulosti a zaměřit se na budoucnost spolupráce obou zemí. Petříček se před novináři zmínil „o ruské agresi“ a Klimkin ocenil „naprosto jasný“ oficiální český postoj spočívající v podpoře sankcí Evropské unie proti Rusku a v odsuzování ruské anexe Krymu. S prezidentem Milošem Zemanem, který veřejně kritizuje západní sankce a připojení Krymu k Rusku označil za hotovou věc, by šéf ukrajinské diplomacie rád diskutoval „na základě faktů a mezinárodního práva“.

„Chápeme, v jak obtížné situaci je Ukrajina. Musí bojovat na dvou frontách. Jednak proti ruské agresi a proti proruským povstalcům (v Donbasu na východě země), jednak se musí modernizovat,“ řekl český ministr s tím, že obě otázky jsou spojené, protože bez řešení ekonomických a sociální problémů nelze postoupit v urovnání konfliktu. Petříček ujistil o české podpoře evropských ambicí Ukrajiny a také o připravenosti pokračovat v humanitární pomoci, na kterou Česko od roku 2014 vynaložilo osm milionů eur.

Jednáním s šéfem diplomacie v Kyjevě zahájil Petříček dvoudenní návštěvu Ukrajiny. Jednal i s místopředsedkyní vlády pro evropskou a atlantickou integraci Ivannou Klympušovou-Cincadzeovou a s místopředsedkyní parlamentu Irynou Heraščenkvou. Přijetí u prezidenta Petra Porošenka podle diplomatů odpadlo, důvod neuskutečnění schůzky diplomaté nesdělili.

Evropa zanikne, Západ je bez vize. Zápas s dobrem je nerozhodný, říká Vopěnka

sinfin.digital