Američané obvinili Huawei i dědičku firmy

ČTK

lup

Americké úřady v pondělí formálně obvinily čínskou telekomunikační společnost Huawei a její finanční ředitelku Meng Wan-čou (známou též jako Sabrina nebo Cathy Mengová) z podvodů a dalších trestných činů. Washington vznesl obvinění v souvislosti se snahou o vydání Mengové z Kanady, kde byla zadržena na základě amerického zatykače, informovala média. USA zároveň čínskou firmu čelící potížím v řadě západních zemí obvinily z krádeže technologií americké společnosti T-Mobile US. Firma veškerá obvinění odmítla a čínské ministerstvo zahraničí vyzvalo USA, aby zastavily "bezdůvodné potlačování" čínských podniků a zrušily zatykač na Mengovou.

"Huawei a její přední manažeři opakovaně odmítali respektovat americké zákony," uvedl podle agentury Reuters k obvinění ředitel Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) Christopher Wray, podle něhož se čínský výrobce telefonů "systematicky snažil krást cenná obchodní tajemství". Vznesená obvinění by měla být pro americké úřady varováním, aby pečlivě zvažovaly rizika plynoucí ze zapojení podobných firem do telekomunikační infrastruktury, nabádal Wray.

Americké ministerstvo spravedlnosti obvinilo Mengovou a firmu v celkem 13 bodech, mimo jiné z bankovních a internetových podvodů, maření spravedlnosti, spiknutí za účelem praní špinavých peněz a z porušování mezinárodních sankcí vůči Íránu.

Demokraty děsí vzpomínka na vlastní vítězství. Oživil ji bývalý šéf Starbucks

sinfin.digital