Brexitová válka nervů jde do finále. Slabost Mayové ohrožuje Británii i EU, píší média

ČTK

luš

Válka nervů mezi Británií a Evropskou unií vyvolaná nejistotou kolem brexitu se dostala do finále, píše dnes k úternímu dění v britském parlamentu francouzský list Le Point. Britští zákonodárci poslali premiérku Theresu Mayovou do Bruselu, aby dosáhla pozměnění dohody o vystoupení Británie z Evropské unie, která ale už jednou vyjednané podmínky znovu otevírat nechce. Podle německého deníku Süddeutsche Zeitung je slabost premiérky Theresy Mayové nebezpečná pro Británii i zbytek Evropské unie. I kdyby se jí podařilo dosáhnout drobných změn v dohodě o brexitu, svoji stranu o nich stejně sotva přesvědčí, míní list.

Britští poslanci sice vědí, co nechtějí, ale pro problém kolem Irské republiky a Severního Irska nenavrhují žádné řešení, pokračuje Le Point. V Evropské unii se začíná projevovat rozkol – Polsko, které má v Británii velkou komunitu, je připraveno Irsko „opustit“, německá kancléřka Angela Merkelová váhá, jelikož „nedohoda“ o brexitu by měla na německý průmysl značný dopad. Francouzský prezident Emmanuel Macron chce, aby byl zachován klid a rozhodnost.

Brexit přestal být racionální téma, uvedl list L'Express citující profesorku Pauline Schnapperovou, která se na Británii specializuje. Brexit je podle ní příliš složitá záležitost na to, aby se o ní rozhodovalo v referendu. A to, že se tak stalo, je příčinou současné situace.

Hackeři a trollové si brousí zuby na evropské volby. Cíl? Paralyzovat unijní mašinerii

sinfin.digital