Novým ukrajinským prezidentem může být Volodymyr Zelenskyj, Porošenko i Tymošenková ztrácejí

ČTK

jj

Dva měsíce před prvním kolem prezidentských voleb na Ukrajině vede v očích voličů komik Volodymyr Zelenskyj. Stávajícím šéf státu Petro Porošenko, který usiluje o znovuzvolení, následuje na druhé příčce a na třetí sestoupila bývalá premiérka Julija Tymošenková, donedávna vnímaná jako favoritka voleb. Vyplývá to z předvolebního průzkumu, o kterém dnes informovala ukrajinská média. „Trojice vůdců se přeskupila," poznamenal list Ukrajinska pravda na svém webu k poznatkům sociologů.

Zelenskyj se podle ankety těší podpoře 23 procent těch dotázaných, kteří jsou odhodláni jít hlasovat a již si také vybrali svého favorita. Pro Porošenka je připraveno hlasovat 16,4 procenta těchto účastníků a pro Tymošenkovou 15,7 procenta respondentů.

Pro Jurije Bojka, donedávna šéfa hlavní proruské strany Opoziční blok, je odhodláno hlasovat 9,3 procenta dotázaných, pro vůdce liberální Občanské pozice a bývalého ministra obrany Anatolije Hrycenka 8,1 procenta, pro šéfa Radikální strany Oleha Ljaška 6,7 procenta. Další uchazeči následují s výraznějším odstupem.

Januš: Žluč a hnus pražské kavárny. Ve sporu o Kováře nejde o pravdu, ale o šibenici

sinfin.digital