Okamžitá humanitární pomoc a stabilizace hospodářství. To je Guaidóův plán obnovy Venezuely

ČTK

jj

Šéf venezuelského parlamentu ovládaného opozicí Juan Guaidó, kterého řada zemí v posledních dnech uznala za úřadujícího prezidenta Venezuely, dnes na univerzitě v Caracasu představil plán národní obnovy. Takzvaný Plán země má zejména stabilizovat kolabující hospodářství a dostat k Venezuelanům okamžitou humanitární pomoc. Plán je součástí kroků, jimiž chce opozice donutit autoritářského prezidenta Nicoláse Madura k odstoupení. Jejím cílem jsou svobodné volby.

Podle Guaidóa je absolutní prioritou řešit humanitární krizi, v zemi se nedostává základních potravin, lidé umírají na banální nemoci kvůli nedostatku léků. Guaidó slíbil, že v příštích dnech dá pokyny nevládním organizacím ohledně toho, jak humanitární pomoc nabízenou od řady zemí do Venezuely dostat a jak ji dále distribuovat.

Další úkolem bude obnovit fungování ekonomiky, zastavit hyperinflaci, vytvořit pracovní místa a obnovit ropný průmysl, který je jedním ze základních zdrojů příjmů venezuelského státu. „Stát nefunguje a neposkytuje ani minimální služby, protože peníze vedení rozkradlo,“ uvedl Guaidó na setkání, jehož se účastnili další poslanci i řada mladých lidí. I oni navrhovali, jak ekonomiku v budoucnu pozdvednout.

Nová studená válka? Venezuela opět dělí svět do bloků, na svobodomyslné a autokraty

sinfin.digital