Venezuela posílá desítky tun zlata do světa. Chce eura v hotovosti, pomoc mají Spojené arabské emiráty

Info.cz

Vláda prezidenta Nicoláse Madura se chystá poslat 15 tun zlata z rezerv venezuelské centrální banky do Spojených arabských emirátů (SAE) a získat za to eura v hotovosti. Informovala o tom dnes agentura Reuters s odvoláním na nejmenovaného vládního činitele. Výměna zlata za eura je zřejmě reakcí na kroky Washingtonu, který se snaží odstřihnout Madurovu autoritářskou vládu od financí v zahraničí i od zdrojů příjmů, a pomoci tak ke změně režimu v této jihoamerické zemi.

Hrozí ekonomická válka mezi Evropou a USA. Jde o obchod s Íránem

Tento týden se také objevily v médiích informace, že venezuelská vláda poslala 20 tun zlata do Ruska na palubě boeingu ruské společnosti Nordwind. Ten přiletěl v pondělí do Caracasu prázdný jen s posádkou a dnes se vrátil do Moskvy. Guvernérka ruské centrální banky Elvira Nabiullinová dnes popřela, že by do Ruska bylo přivezeno venezuelské zlato.

USA už dříve vyzvaly země, v nichž má Madurova vláda finanční prostředky, aby je zablokovaly, a pomohly tak k pádu režimu. Před několika dny zmrazil Washington aktiva, která má v amerických bankách venezuelská státní ropná společnost PDVSA, a hodlá také blokovat v USA finance, které by mohla Madurova vláda dostat za prodej ropy.

sinfin.digital