USA daly smlouvě o raketách s Ruskem ránu z milosti a odstupují od ní

ČTK

lup

Spojené státy odstupují od smlouvy s Ruskem o likvidaci raket středního a krátkého doletu. Oznámil to ministr zahraničí Mike Pompeo. Smlouva v době studené války byla jedním z hlavních výsledků snahy obou supervelmocí o kontrolu zbrojení.

Krok USA, na který Washington upozorňoval Moskvu téměř celý loňský rok, je podle Pentagonu reakcí na porušování dohody z roku 1987, která ukládá oběma státům likvidaci raket s doletem mezi 500 a 5000 kilometry. Smlouvu podle Washingtonu porušuje nová ruská střela s plochou dráhou letu SSC-8 (v Rusku označovaná Novator 9M729).

„Nemůžeme být jedinou zemí na světě, které je smlouvou jednostranně vázána... Pokročíme ve vývoji naší vlastní vojenské reakce a budeme spolupracovat s NATO a ostatními spojenci a partnery, abychom zabránili Rusku získat jakoukoli vojenskou převahu prostřednictvím svého nezákonného jednání,“ uvedl v prohlášení americký prezident Donald Trump.

Ruští generálové ale tvrdí, že dolet jejich nové rakety nepřesahuje 480 kilometrů. Oznámení Spojených států o údajných ruských prohřešcích má podle ruské diplomacie odůvodnit fakt, že USA chtějí dohodu jednostranně vypovědět. Pentagon sám podle Moskvy smlouvu porušuje rozmisťováním systémů protiraketové obrany ve východní Evropě a východní Asii, které se prý snadno mohou stát nástrojem útoku s použitím raket zakázaného doletu.

sinfin.digital