První z generálů se přidal na stranu venezuelské opozice. Armádu vyzval k účasti na demonstracích

ČTK

zah

Vysoce postavený generál venezuelského letectva Francisco Yanez oznámil, že neuznává autoritářského prezidenta Nicoláse Madura a za vůdce země považuje předsedu parlamentu Juana Guaidóa. Vyplývá to z videozáznamu, který se objevil na twitteru. Jde o prvního ze sloužících generálů, který uznal Guaidóa  hlavou státu, podotkla k tomu agentura Reuters.

Generál Yanez, člen velení venezuelského letectva, který má na starosti strategické plánování, na videu vyzývá i ostatní příslušníky armády, aby zběhli na druhou stranu. „Přechod k demokracii se bezprostředně blíží,“ uvedl Yanez. Madura označil za diktátora a Guaidóa naopak za svého prezidenta. Zda je rebelující velitel stále ve Venezuele, nebo již zemi opustil, není ze záznamu jasné.

Yanez na videu rovněž tvrdí, že „90 procent“ příslušníků venezuelských ozbrojených sil je proti Madurovi. Vyzval pak také své armádní kolegy, aby se zúčastnili další masové demonstrace pořádané venezuelskou opozicí. Armádní velení v Caracasu již ovšem stačilo generála za tyto výroky obvinit z velezrady.

sinfin.digital